• De Britse centrale bank en de Amerikaanse Federal Reserve hielden de beleidsrente afgelopen week allebei onveranderd.
  • Toch steeg de dollar, terwijl het Britse pond verzwakte.
  • Valuta-expert Joost Derks legt uit waarom het pond onder druk staat.

ANALYSE – De centrale banken van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kozen er afgelopen week beide voor om de rente even niet verder te verhogen. Die pas op de plaats lokte op de valutamarkt echter twee tegenovergestelde reacties uit.

De dollar zette de opmars van de afgelopen maanden door en bereikte zelfs het hoogste niveau sinds de lente. Aan de andere kant deed het Britse pond juist een stevige stap terug na het rentebesluit van de Bank of England.

Een belangrijke reden voor de daling van het Britse pond is dat het besluit van de Britse centrale bank financiële markten verraste. Vooraf was de consensus onder economen ervan dat de Bank of England voor de vijftiende keer op rij de rente zou verhogen.

Britse inflatie koelt af

De bestuurders van de Bank of England hebben waarschijnlijk relatief veel betekenis gehecht aan het Britse inflatiecijfer dat begin vorige week naar buiten kwam, bij het besluit om de beleidsrente onveranderd te houden op 5,25 procent.

De Britse inflatie is over de maand augustus uitgekomen op 6,7 procent. Dat is een stuk minder dan de marktverwachting van ruim 7 procent. De lager dan verwachte inflatie had mede te maken met een afkoeling van voedingsprijzen.


source: tradingeconomics.com

De lagere inflatie is voor de Britse centrale bank een signaal dat eerdere renteverhogingen effect beginnen te resulteren.

Sinds eind 2021 is de beleidsrente omhoog geschoten van 0,1 naar 5,25 procent. Dit maakt het voor bedrijven en consumenten duurder – en dus minder aantrekkelijk – om geld te lenen. Hierdoor nemen de uitgaven en investeringen af, zodat prijzen dalen en inflatie onder controle komt.

Rente in de VS: voor langere tijd op hoger niveau

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan kwam de pauze bij het het verhogen van de Amerikaanse beleidsrente afgelopen week niet als een verrassing. Voorzitter Jerome Powell tekende daarbij wel aan dat de Federal Reserve van plan is om de rente later dit jaar toch nog eens te verhogen.

Bovendien lagen de renteverwachtingen van de Federal Reserve voor de jaren 2024 en 2025 – de zogeheten dot plot – een stuk hoger dan de markt had verwacht. Dat is een aanwijzing dat de Amerikaanse beleidsrente langer hoog blijft dan waar het tot voor kort naar uitzag.

Dit vormt een stevige rugwind voor de dollar op valutamarkten, aangezien het relatief dus aantrekkelijk blijft om vermogen in dollars aan te houden, gelet op de relatief hoge rentetarieven in de VS. In het VK lijken de renteteugels juist wat gevierd te worden, wat negatief afstraalt op het Britse pond.

Op korte termijn is van belang of de Britse economische cijfers die naar buiten komen, erop duiden dat Britse economie afkoelt. In augustus lag de groei van de consumentenuitgaven in het VK met 2,8 procent bijvoorbeeld al beduidend lager dan de 4 procent van juli. En zonder een verdubbeling van de uitgaven aan bioscoopbezoek – dankzij het succes van Barbie en Oppenheimer – was dat verschil nog groter geweest.

Als de Britse economische cijfers komende maand tegenvallen, kan het pond een nieuwe tik krijgen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.